dijous, 3 de juliol del 2008

Resum de Juny

Aquest més de juny ha estat molt variable.
La primera quinzena va ser més propia de principis-mitjans de primavera, però la segona quinzena ha estat molt més estiuenca.

La primera quinzena va venir marcada de baixes pressions, de temperatures fresques i de molta pluja. La distribució de la pluja va ser molt irregular.

Ens van afectar tres depressions:
  • Entre els dies 1 i 6 una depressió atlàntica va travessa Catalunya en direcció nord-oest a sud-est. La meitat nord i la serralada prelitoral van ser els llocs que van rebre més aigua. EXEMPLES: 188,6 mm al Santuari de Queralt o els 97,8mm de Caldes de Montbui
  • Entre els dies 7 i 11 ens va afectar una àrea depressionàra que es trobava enganxada al corrent general. Va deixar pluges generals, però en general poc abundants, encara que van arribar a ser abundants al pirineu i prelitoral. EXEMPLES: 79,6 mm a Montsec d'Ares o els 45,6 mm de Sant Romà d'Abella
  • Entre els dies 12 i 17 Catalunya va quedar afectada d'un pas de fronts associats a una baixa que estava a Europa. La pluja va afectar sobretot al quadrant nord-est, sovint va anar acompanyada de tempesta i fins i tot de calamarsa. EXEMPLE: 104,3 mm de Vilobí d'Onyar.
En general el mes desde el punt de vista pluviomètric va estar norma o plujós. A exepció de l'extrem sud, de la serra de l'Albera i de punts del Pirineu i de la depressió central on va ser sec. També cal remarcar que el mes va arribar a ser molt plujós al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona.
Aquí os deixo els valors màxims:

- Santuari de Queralt el Berguedà 261,8
- Orís Osona 186,6
- Olot la Garrotxa 179,0
- Vilobí d'Onyar la Selva 168,8
- Perafita Osona 162,2
- la Vall d'en Bas la Garrotxa 161,5
- la Quar el Berguedà 159,2
- Montsec d'Ares (1.574 m) el Pallars Jussà 145,0
- Port del Comte (2.300 m) el Solsonès 144,2
- Gisclareny el Berguedà 143,8
- Els Hostalets de Pierola l’Anoia 140,4

En general termomètricament el mes va ser normal o fred, però sempres hi ha exepcions com el litoral central i la zona entre l'Alt Empordà, la Garrotxa i el Pla de l'Estany on va ser càlid.

Aquí os deixo un parell d'anomalies negatives:
  • Ulldeter: -2,9
  • Port del Compte: -2,3
S'ha de remarcar que la primera quinzena va ser la més freda desde el 1995. Per això diem que s'ha trencat la tendencia dels últims 13 anys, de començar l'estiu abans d'hora.